JunnuValepalle tukea lasten ja nuorten liikuntavammojen ehkäisyyn

Huittisten Säästöpankkisäätiö on myöntänyt JunnuValepalle 2000 euron apurahan lasten ja nuorten liikuntavammojen ehkäisyyn. JunnuValepa on suunnitellut yhteistyössä Kunnon Startin urheilufysioterapeutti Teija Simolan kanssa seuran 10–16 -vuotiaiden lasten yksilötestausta. Hankkeen on tarkoitus käynnistyä alkusyksyllä 2024 heti lentopallokauden käynnistyessä.

Hankkeen ikäluokaksi on valikoitunut 10–16 -vuotiaat, koska juuri voimakkaimman kasvun aikana loukkaantumisriski on suurimmillaan. Nuorempien ohjauksesta saama hyöty on pienempi ja vanhemmilla loukkaantumisriski liittyy jo harjoitus-ja pelirasituksen kasvuun. Kasvuiässä saadusta laajemmasta tutkimustiedosta on hyötyä myös laajemmin laji- ja aluerajoista riippumatta.

Tutkimuksen ikäluokka kattaa suuren osan JunnuValepan urheilijoista. Testattavia urheilijoita on seurassa noin 120.

Rasitusvammat yleistyneet viime vuosina

Lasten ja nuorten liikuntavammat, varsinkin rasitusvammat ovat lisääntyneet. Kasvuvaihe tuo paljon muutoksia kehoon ja mieleen, siksi siihen vaiheeseen tarvitsee taata mahdollisimman monipuolinen ja turvallinen liikkuminen.

Lasten ja nuorten kehonhallintataidot, liikkuvuus, voima, kestävyys ja tasapaino ovat heikentyneet viime vuosina. Liikuntavammojen ehkäisyhankkeen suosituksessa esim. aktivoivaa alkulämmittelyä on pyritty lisäämään osaksi liikuntatunteja ja liikuntaharrastuksia. Vammojen ehkäisevä harjoittelu on pyritty saamaan osaksi säännöllistä harjoittelua. Siihen kuuluu erityisesti erilaiset hermo-lihasjärjestelmää kehittävät harjoitteet, ja yksilöllisen kasvun ja kehityksen huomiointi.

Lentopallossa tulee kasvavalle lapselle tai nuorelle haastetta iskulyönnin hallinnassa lantio-rintakehä-olkapäälinjassa, ja muun muassa hyppyjen lisääntyessä iskukuormituksen määrä ja jalkojen linjaus.

Yksilötestausta ja yhteisiä rutiineja

Myönnetyn apurahan turvin urheilufysioterapeutti Teija Simola testaa yksilöllisesti joukkueen urheilijat, ja joukkueet saavat testausten jälkeen ryhmätapaamisessa omat tuloksensa sekä urheilufysioterapeutin harjoitusohjeet. Valmentajat saavat yhteenvedon omasta ryhmästään. Ryhmässä voidaan käydä yhdessä läpi liikkeet rauhallisessa tahdissa, jotta vartalonhallintaan löytyisi heti oikea tuntuma. Tavoitteena on, että harjoitteet vakiintuisivat osaksi joukkueen omia alkulämmittelyrutiineja.

Urheilufysioterapeutti pystyy testauksella näkemään yksilötason ongelmia, ja sitä kautta lapsi tai nuori saa konkreettista tuntumaa siinä kasvun vaiheessa omista kehitettävistä kohteista liikkuvuuden ja kehonhallinnan suhteen. Hän saa testauksesta omat yksilölliset ohjeet, mutta samalla saadaan koko ryhmälle tarpeelliset alkulämmittelyyn tulevat harjoitteet tukemaan varsinaista valmennusta ja harjoittelua.

Teija Simola on valmistunut fysioterapeutiksi 1988 Rovaniemeltä. Hän on erikoistunut työterveyshuoltoon 1992 Tampereella ja tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiaan 2005 Porissa sekä Terve Urheilija –kouluttajaksi 2007 Tampereelta. 2014-2015 olen erikoistunut urheilufysioterapiaan (sert.). Elintapavalmentaja(sert.) v. 2024. Simola on toiminut VaLePan liigajoukkueen fysioterapeuttina 14 vuotta.